,آقا میرسلیم, اثرآنلاین, اجتماعی, اصلح, اقتصاد, انتخابات, اولین مناظره انتخاباتی, ایران, برابری, تحلیل, جمهور, جهانگیری, حسن, حق شهروندان, خبر, دهک های متوسط, رئیس, رئیسی, رای, روحانی, ریاست جمهوری, صدا وسیما, عدالت, قالیباف, کاندید, کاندید دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری, کاهش فاصله طبقاتی, گزارش, مجری مناظره, محمد باقر, مرتضی حیدری مجری, مناظره اول, مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری, نخستین مناظره, هاشمی طبا, هشتم اردیبهشت ماه, ولایت فقیه
نخستین مناظره ی زنده و رو در روی شش کاندیدای دوازدهمین دوره ی انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ در ساعت مقرر(۴:۳۰ عصر روز جمعه ۸ اردیبهشت) برگزار شد طی چند روز گذشته اغلب کارشناسان و تحلیلگران بر اساس چهره ها و شخصیت های تایید صلاحیت شده پیش بینی های جالب توجه و متفاوتی از کم و کیف مناظره و رقبای اصلی ارائه دادند. و تصور می شد گفت و گو و مناظره ی تنگاتنگی بین رئیس دولت کنونی با چهره ی شاخص جناح مقابل صورت بگیرد اما نتایج مناظره تقریبا چیزی دور از انتظار بود که رخ داد و با وجود این که موضوع مناظره ی نخست مربوط به مسائل اجتماعی جامعه و ارائه ی راهکارهای مناسب به منظور حل معضلات و چالش ها بود اصطلاحا حاشیه پر رنگ تر از متن بود.
به قید قرعه از نامزدها سوالاتی درباره ی حاشیه نشینی، موقعیت اجتماعی نخبگان، ورزش و جوانان، ازدواج و.. مطرح شد اما بطور مقبول و رضایت بخشی راهکار مناسب و روشنی از طرف کاندیداها ارائه نشد. بطور کلی شاخصه ی اصلی فضای مناظره ی نخست از قرار زیر بود:
- کلی گویی و پرداختن به مشکلات ۳۸ ساله ی جامعه، وضع کنونی، اهمیت مسائل مطروحه، اشاره به ندانم کاری مدیران و آقایان سابق و فعلی در عرصه ی مدیریت:
مناظره ی امروز از جهاتی به مناظرات دو دوره ی قبل شباهت بسیاری داشت به این صورت که نماینده ی جناح رقیب بیش از آنچه پیش بینی می شد با رویکردی تند و تخریبی همراه با آنچه برخی رسانه ها آن را تهمت و افترای غیر اخلاقی معرفی کردند وارد بحث و رقابت شد. و از همان ابتدا سعی کرد با دست گذاشتن بر روی نقاط ضعف مدیریت دولت فعلی ناکارمدی و عملکرد ۴ سال گذشته ی آن را به چالش جدی بکشد. و ثابت کند با دیسیپلین سازمانی و مدیریتی راهبردی مناسب می توان مسائل و مشکلات اجتماعی که اصطلاحا ادعا می کنند” نمی شود، نشد، نمی گذارند” را حل کرد .
- پوشش تمام قدکاندیداها و تکنیک ضربه گیری:
به روشنی تکنیک ضربه گیری جریانات سیاسی در اولین دور از مناظرات تلویزیونی به چشم خورد. به طوری که کاندیدای پوششی دولت فعلی با دفاع تمام قد از نامزد اصلی در مقابل انتقادات وارده به دولت، فضای مناسبی برای ارائه ی برنامه ی های مورد نظر فراهم کرد. و به عقیده ی اکثر کارشناسان در فضای مجازی چهره ی برتر وپیروز دور اول مناظره بود و حتی برخی معتقدند به خاطر آنکه بزرگتر از حد تصور نمایان شد حیف است که در ادامه نقش ضربه گیر را ایفا می کند.
- تناظر با درون مایه ی دعوای کودکانه:
برخی از کارشناسان پس از پایان مناظره آن را بیشتر به دعوایی کودکانه تشبیه کردند که به جای پرداختن به بطن موضوع و پرداختن تخصصی به مسائل و مشکلات به کشمکش های شخصی و دعواهای حزبی پرداخته شد.
- تقویت پیش بینی چهره های دور دوم:
پیش از برگزاری نخستین مناظره تصور می شد رقابت اصلی بین چهره های شاخص و مطرح دو حزب و جریان اصلی باشد و بقیه نامزدها نزدیک و هم رای به نفع نامزد اصلی کنار بکشند و اما به یک باره ورق برگشت خورد و گمانه زنی ها و احتمالات حاکی از تقابل و رویارویی کاندیداهای به اصطلاح پوششی و به حاشیه رفتن کاندیداهای اصلی است.
- بسماد کلمات غیر اخلاقی:
بسماد کلمات تبادل شده ی بین کاندیداها نماینده ی این واقعیت است که مناظره ی اصلی بیش از آن که اخلاقی و برنامه محور باشد چهره محور، احساسی و هیجانی و نامعلوم بود.( باید، چرا، خواهم گفت، دروغ، تهمت و…) این موضوع در جذب آرا خفته و خاموش تاثیر گذار باشد.
برخی دیگر از کاندیداها ترجیها در حاشیه مناظره بودند و کمتر وارد بحث اصلی می شدند.
کلمات کلیدی: انتخابات، مناظره، تکنیک ضربه گیر، کاندیدا، ریاست جمهوری، آرا خاموش و خفته
مژگان قانع/ تحریریه اثر آنلاین