,اثرآنلاین, البرز, بیکاری, تسهسلات مسکن, حاشیه نشینی, سرمایه گذاری, کرج, مسکن, نظام بانکداری
وضعیت و شرایط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و جمعیتی استان البرز و شهر کرج شبیه هیچکدام از استان های دیگر نیست لذا حل مشکلات و موانع بخش های مختلف آن نیز به تبع ویژه و خاص خواهد بود. رکود بازار مسکن و ساختمان طی ۵ سال گذشته به صورت فراگیر در همه ی شهرهای کشور با شدت های مختلف نمایان شد،اما در کرج با پیامدهای جدی تری همراه بوده است از آن جمله افزایش نرخ بیکاری در استان و گسترش حاشیه نشینی بوده است. حل مشکل مسکن در شهر کرج و بطور کلی در ایران ماهیتی چند وجهی و منوط به سیاستگذاری های کلان اقتصادی است و در مقیاس محلی و بخشی اقدامی چشم گیری نمی توان انجام داد. لذا در مرتبه ی نخست مسئولان عالی رتبه ی نظام قانونگذاری و اجرایی هستند که می توانند با اتخاذ راهبرد مناسب در شرایط این چنینی رونق و پویایی را به مسکن بازگردانند.نکته ی قابل ذکر در اینجا این است که بخشی از مشکلات مسکن مربوط به رکود در بازار معاملات و ساخت و ساز است و بخش دیگر سیاست های حمایتی خانه دار شدن شهروندان در رابطه با مورد اول به نظر موارد لزوم توجه و اجرای موارد زیر راهگشا باشد؛
اصلاح نظام بانکداری؛ تا زمانی که سرمایه نقدی مردم به جای گردش در بازار تولیدی واقتصادی در نزد بانکها باشد و با بالا بودن نرخ سود سپرده گذاری ،افراد رغبت و تمایلی برای بیرون کشیدن سرمایه های خود برای رونق بخش تولید، صنعت و ساختمان نداشته باشند،رکود پا برجاست،چرا که افراد و صاحبان سرمایه حاضر نیستند پول خود را در بخش پرتلاطم صنعت و بی عرضه ی ساختمان سرمایه گذاری کنند. و ترجیح می دهند سود ثابت و تضمین شده و مهم تر از همه بالای بانکی را داشته باشند. لذا باید هم ساختار بانکی اصلاح شود و هم استراتژی حمایتی از حفظ سرمایه های سرمایه گذار و سود ناشی از آن در بخش صنعتی پیش بینی شود.
تدابیری اندیشیده شود که مسکن را از حالت سرمایه ای بیرون بکشد؛ در کشور ما مسکن از دیر باز یک دارایی با ارزش مورد توجه اشخاص حقیقی و حقوقی بوده است و همواره به مسکن به عنوان سرمایه نگاه می شود این امر باعث افزایش قیمت تمام شده ی مسکن و عدم تعادل بخش عرضه و تقاضا می شود. در حالی که در غالب کشورها نوع نگاه به مسکن مصرفی است.
در کشور ما به ویژه در شهرهای بزرگی مانند تهران و کرج قیمت زمین بسیار بالاست. گاهی حتی قیمت زمین در مواردی به اندازه قیمت تمام شده ی یک مسکن است. این بالا بودن قیمت رغبت انبوه سازان و سرمایه گذارای بخش ساختمان را کم می کند. و از طرف دیگر به افزایش قیمت مسکن در زمان عرضه منجر می شود و در نهایت متقاضیان قدرت خرید کافی را برای خرید مسکن نخواهند داشت.
در رابطه با نکته ی دوم لازم به ذکر است با توجه به شرایط خاص کرج مبنی بر مهاجرت های گسترده، رشد زاد آوری، جوانی جمعیت و تراکم بالای آن و کمبود زمین در بخش ساختمان. نخستین اقدام مهم تمرکز زدایی از طریق بهبود وضع کسب و کار و امکانات رفاهی و در مانی در دیگر استان های غربی، شمال غربی و شمالی و انتقال بخشی از سازمان ها و نهادهای دولتی و شرکت های خصوصی از تهران به دیگر استانها باشد که منجر به کاهش مهاجرت ها شود.
در برنامه ی ششم توسعه کشور راهبرد ها و برنامه های بلند مدت،میان مدت و کوتاه مدت مبتنی بر تعادل بخشی به بازار مسکن تدوین شده است و شامل برنامه های نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده ی شهری ساماندهی سکونتگاههای غیر رسمی، باز نگری طرح جامع مسکن، ساخت واحدهای مسکن اجتماعی، اصلاح نظام مالیتی و یارانه های بخش مسکن و افزایش سقف تسهیلات بانکی طراحی شده است . همچنین در راستای تحقق قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه ی مسکن مصوب ۱۳۸۷ توجه ویژه ای به بافت فرسوده و رفع مشکلات حاشیه نشینی و حلبی آباد های شده است در حالی که این طرح شاید بیشترین کارامدی را تا الان در تهران داشته است در استان هاس دیگر و به ویژه شهر کرج ملموس نبوده است.( با توجه به بالا بودن تعداد محله های حاشیه نشین، بی خانمان و بد مسکن در اطراف کرج)این که موانع اجرای این قوانین در استان کجاست؟ را باید از مسئولان جویا شد.
مسئله ی بعدی این است که طرح تسهیلات خرید مسکن که برای خانه اولی ها طراحی شده است در شهر کرج تاکنون نتوانسته مثمر ثمر واقع شود به این خاطر که نرخ سود تسهیلات بسیار بالاست و مناسب اقشار ضعیف و کم درآمد که عمدتا متوسط و ضعیف هستند و کمتر از یک میلیون درآمد دارند مناسب نیست و دوم این که با اشراف بر ازدواج حداقل بیش از یک میلیون نفر در سال باید یک میلیون نیم مسکن تهیه شود که دولت و مسئولان باید به فکر طرحی مناسب تر باشند.
کلمات کلیدی: مسکن, حاشیه نشینی, بیکاری,نظام بانکداری, سرمایه گذاری,تسهسلات مسکن,البرز, کرج
سرویس اقتصادی اثر آنلاین