,اثرآنلاین, اقتصاد مقاومتی, البر, بزهکاری, بیکاری, تحلیل, تمرکزگرایی, حاشیه نشینی, خرده فرهنگ, کرج
البرز و چالشی بنام خرده فرهنگ ها و بی هویتی شهری
یادداشت هشتم: راهکارهای پیشنهادی
تحولات فرهنگی معمولا دیر بازده و طولانی مدت هستند و تغییرات آن مستلزم استمرار، تکرار و نظارت است بر پایه آنچه از ریشه ها، زمینه ها و واکاوی خرده فرهنگ ها در کرج طی چند یادداشت پیشین اشاره شد شاید راهکارهای زیر بتواند برای مقابله ی با کاهش پیامدها راهگشا باشد:
ابتدا و مهم تر از همه کاهش روند ورود و مهاجرت اقوام و خرده فرهنگ به کرج است. با توجه به این که عمده ی این جابجایی و مهاجرت ها با هدف یافتن شغل مناسب، دسترسی به امکانات بهتر است و کمبود و ضعف زیرساخت ها در مبدا است. این بدین معناست که متاسفانه تمام امکانات رفاهی و شغلی و بازارهای تولیدی و اطلاعاتی در تهران و شهرهای همجوار آن مانندکرج تمرکز یافته است و دیگر شهر و استانها محروم هستند. تمرکز بیش از ۶۰ درصد کل نقدینگی کشور، محور صنایع خاورمیانه در تهران و کرج موجب افزایش میل دیگر هموطنان بویژه جوانان به شهر کرج می شود که بتوانند به آمال و آرزوهایشان که در شهر و زادگاه محروم خود به دست نمی آورند در اینجا تحقق بخشند رویکرد دولت و مسئولان کشور باید تمرکز زدایی باشد. می بایست هر چه سریعتر برنامه ی آمایش سرزمینی اجرایی شود تا پتانسیل مناطق جغرافیایی کشور برجسته و با سرمایه گذاری بخش خصوصی و توسعه ی تعاونی های استان شکوفا شود. که به دنبال آن افزایش اشتغال و کاهش نرخ بیکاری، توسعه ی مناطق محروم، و در نهایت کاهش پدیده ی مهاجرت های اجباری را خواهیم داشت. پیشنهاد دیگر در این زمینه رویکرد منطقه گرایی است در صنعت، کشاورزی و دیگر بخشها با مرکزیت و پایتختی یک استان. به این صورت که به عنوان مثال شبکه ای از مجموعه استانهای با پتانسیل مشترک ایجاد شود که به صورت تار عنکبوتی و سیستمی به پایتخت متصل می شوند که در واقع هم باعث کاهش تمرکز گرایی و هم باعث رشد و توسعه و عدالت فضایی می شود.
کمک به رشد مرآکز و موسسات آموزش فنی و حرفه ای و ارائه ی تسهیلات مالی و بانکی به اتحادیه ها و کارگاههای تولیدی کوچک در مراکز استانها ، شهر ها و حتی روستاها، که باعث افزایش اشتغال و تولید و کاهش مهاجرت به شهر های بزرگ بویژه کرج می شود این امر در واقع در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و برنامه های ستاد اقتصاد مقاومتی در استانها، می بایست مورد توجه باشد.
با توجه به تراکم بالای ساخت و ساز و ساخت شهر ها و شهرک های متعدد در حاشیه شهر کرج بجای صرف این همه هزینه که در بخش مسکن و رفع حاشیه نشینی بی نتیجه بوده به نظر می رسد بهترین راهکار همکاری و تمرکز دولت و مسئولین بر روی رفع محرومیت و ایجاد اشتغال در استانها دیگر باشد.( طبق گفته ها ای اخیر مسئولین دولتی بیکاری در استانها ۶۰ درصد است و این فاجعه است) چرا که بنیادهای زیستی و حیاتی کرج در معرض تهدید واقعیست. و پاسخگوی نیاز این حجم از تراکم نیست.
مورد دیگر انتقال هرچه سریعتر زندانیان به استانهای خود می باشد و کاهش تعداد زندانها ی استان که بتواند به کاهش مهاجرت کمک کند.
افزایش و توزیع عادلانه ی امکانات رفاهی، اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و بهداشتی و… در سطح مناطق مختلف شهری کرج، به منظور افزایش اعتماد به نفس شهروندان مهاجر و خرده فرهنگ، رفع هر گونه احساس تبعیض، دو گانگی و چندگانگی فرهنگی، کاهش جرم و بزهکاری و درگیری و نا امنی در مناطق محروم و حاشیه نشین.
یکی از پتانسیل فوق العاده ی شهر کرج باسوادی بیش از ۹۵ درصد شهروندان و بالا بودن تعداد و میزان افراد( زن و مرد) و جوانان تحصیل کرده است. این جریان به افزایش سطح اگاهی و درک حقوق و وظایف شهروندی و حرکت به سوی همبستگی و نگا فرا قومیتی بسیار اهمیت دارد.لذا به نظر می رسد مسئولان استان و شهر کرج می بایست از این ظرفیت حداکثر بهره برداری را داشته باشندو بر روی اطلاع رسانی، آگاهی بخشی و آموزش عمومی بیشتر تمرکز کنند. این ظرفیت حداکثر بهره برداری را داشته باشند .
ادامه دارد….
کلمات کلیدی: تمرکزگرایی، خرده فرهنگ، اقتصاد مقاومتی، بیکاری، بزهکاری،حاشیه نشینی، البرز، کرج
نویسنده: مژگان قانع کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک