,اثرآنلاین, البرز, جهان سوم, جهان غرب, فرار مغزها, کرج, نخبگان, نخبه
شما دوست عزیز شما مخاطب بزرگوار ! چقدر از زندگی و علائق، کتب و اندیشه های علامه جعفری می دانید؟ چه میزان با افکار و اندیشه های خیام و میرداماد آشنایی دارید؟! چه تعداد از شخصیت های علمی جدید شهر و کشورمان را می شناسید؟ این همه بزرگراه و خیابان وبلوار و محله به نام چهره های علمی شهرو کشورمان نامگذاری شده است..! چقدر آنها را می شناسیم؟ با یک سرچ ساده در گوگل و چند صفحه وبگردی می بینید، آنقدر که فلان بازیگر سینما یا تلویزیون در فضای مجازی و واقعی جامعه ی ما شناخته شده است که چهره های علمی نیستند. آنقدر که از چیدمان وعده ی صبحانه، لباس، مهمانی و حوادث روزمره و شخصی یک هنرپیشه باخبر هستیم. از آثار و اختراعات نخبگان علمی آگاه نیستیم. گویی اهمیت و یا شاید اصلا جذابیتی ندارد که بدانیم فلان جوان که خودرو برقی با قابلیت و ویژگی های منحصر به فردی تولید کرده است. چگونه فکر می کند؟ چه انگیزه ای دارد؟ به چه چیزی بیش از همه علاقه دارد؟ اما از دعوای خانوادگی بازیگران مشهور هالیوود از جشن تولد و تعطیلات زمستانی هنرپیشه های داخل و خارج در کوتاه ترین زمان ممکن باخبریم. آیا برای جوامع غربی هم به راستی این گونه است؟ آیا گوته و شکسپیر را کمتر از براد پیت و جو هانسون می شناسند؟
بزرگترین و اصلی ترین سرمایه ی یک ملت جوان نخبه و نیروی انسانی آموزش دیده ی آن است. سرمایه ای معنوی که بی شک با هیچ سرمایه ی مادی و طبیعی دیگری قابل مقایسه نیست. انسان به عنوان یگانه عنصر آگاه و متفکر جهان خلقت پرچمدار حرکت و ایجاد تغییر به سمت رشد، ترقی و تعالی است. هر جامعه و کشوری که در استفاده از ظرفیت این نیروی عظیم مغفول ماند در قعر عقب ماندگی، فقر و محرومیت گرفتار شد. با نگاهی به وضعیت جوامع پیشرفته و متمدن و کشورهای جهان سوم خواهیم دید که سرمایه های انسانی به ویژه در عرصه ی علم و فناوری در جهان غرب در اولویت توجه است. اساسا کمیت و کیفیت نخبگان و بها دادن به آنها از شاخص های جوامع مدرن است. و جهان سوم اما… بر سرمایه های طبیعی خام تکیه کرده است.” این ورِ آب موادخام و نفت می فروشد، آن ورِ آب ایده و طرح ذهنی و خلاقیت.” آیا اهمیت نفت بیش از نخبه گان است؟
نخبگان سمبل یک تفکر جمعی، یک اجتماع و یک فرهنگ هستند- با موقعیت الگویی برتر، که بنا به این ویژگی ها باید داری بیشترین جاذبه و قدرت باشند. نخبه به کسی گفته می شود که در یک زمینه ی خاص از مهارت و گرایش علمی دارای خصوصیاتی منحصر به فرد و یا اصطلاحا استثنایی است. استعداد و قابلیت های بسیارخوبی در یک زمینه ی خاص دارند و از ممتازترین شهروندان یک اجتماع هستند بنابر این نخبه فقط شخصی نیست که در المپیاد علمی رتبه کسب می کند و یا فقط مختص به علوم فنی- و مهندسی صرف باشد. بلکه حتی یک مدیر، نویسنده و دانشجوی حوزه ی هنر و معماری به نوعی اگر استعداد و هوش برتر و ایده های نوینی نسبت به دیگران داشته باشد هم نخبه است. اهمیت نخبگان از آن حیث است که زمینه و بستری را برای تصمیم گیری ها، تغییرات و الگو سازی های جامعه فراهم می کند.ادامه دارد…
کلمات کلیدی: البرز, کرج, نخبگان, نخبه, جهان سوم, جهان غرب,فرار مغزها
تحریریه اثر آنلاین