بررسی علل و پیامدهای طلاق در شهر کرج و ارائه راهکار، در راستای تحقق سیاست های کلی خانواده، ابلاغیه ی مقام معظم رهبری
یادداشت چهارم:( پیامدهای طلاق)
در ادامه بررسی پیامدهای طلاق در خانواده و جامعه ی شهری کرج به این مساله اشاره شد که نگاه های بسته ی فرهنگی و سنتی به زندگی زنان مطلقه در شهر کرج به اندازه شهرهای کوچک دیگر نقاط کشور نیست. به سبب تراکم بالای جمعیت و زندگی در آپارتمانهایی که افراد از هم خیلی هم شناخت ندارند زنان مطلقه بدون این که اطرافیانش هم آگاه باشند تنها زندگی می کنند و سرکار می روند .گاهی اوقات به دلیل عدم استقلال اقتصادی، فشارهای مالی و روحی زندگی در منزل پدری و یا برادر و خواهر باعث می شود به فساد اخلاقی و جنسی تن بدهد تا بتواند هزینه های زندگی اش را تامین کند. که خود این مساله نیز ممکن است منجر به ابتلا به بیماری هایی مانند اچ آی وی شود. ( بر طبق آمار و گزارشات رسمی مراکز بهداشتی انتقال بیماری ایدز از روش های جنسی رو به افزایش است)بعضا به خاطر غرق شدن در رفتارهای ضد اخلاقی و پنهان کاری از نزدیکان منجر به قتل و بزهکاری نیز می شود. گاهی اوقات فساد اخلاقی در مکان های عمومی و کار و حتی رفت آمدهای دوستانه منجر به این می شود پای این زنان به زندگی مردان متاهل باز شود و باعث فروپاشی زندگی و خانواده های دیگر شود. برخی مواقع به دلیل بدبینی و تجارب سخت زندگی گذشته به ازدواج موقت روی می آورند.( این مساله در شهر بزرگی هم چون کرج که شناخت و چشم تو هم چشمی با خویشاوندان به حداقل می رسد بسیار زیاد است عرضه ی جنسی که غالبا جوانان مجرد را به سوی خود می کشد و باعث می شود تمایلی به تشکیل زندگی و ازدواج نداشته باشند. و به این شکل آمار ازدواج پایین بیاید و سن ازدواج جوانان هم بالا برود) اگر هم مجددا اقدام به ازدواج کنند به علت شرایط خاص فرهنگی جامعه غالبا شناخت به شیوه ی خیابانی و دنیای مجازی ست و این شیوه ی آشنایی نیز به شکست می انجامد.
بخش دیگر پیامدهای اجتماعی طلاق عادی شدن پدیده ی طلاق در فرهنگ اسلامی است، به دلیل کم رنگ شدن اخلاق و آموزه های اسلامی و نفوذ و سلطه ی فرهنگ بیگانه طلاق نزد خانواده ها مثل گذشته زشت نیست و مرد و زن به راحتی و بیشتر به شکل توافقی از هم جدا می شوند. در شهر بزرگی مثل کرج که سنت ها و آداب و رسوم قومی و فرهنگی در آنها کم رنگ شده است همانند گذشته نقش بزرگان و ریش سفیدان و پا در میانی آنها که قبلا مانع جدایی ها می شد رنگ باخته است. لذا نهاد مقدس خانواده ونظام اجتماعی بیش از پیش در معرض تزلزل و نابودی است.
رویکرد دیگر نگاه به آسیب های اجتماعی طلاق افزایش جرم و بزهکاری، خشونت، درگیری، قتل، سرقت و قاچاق است. طبق تحقیقات بسیاری که به صورت موردی درکرج و شهرهای دیگر انجام شده است طلاق زمینه ساز جرم و بزهکاری ست. هم برای زن و مرد و هم برای کودکان طلاق. بررسی قتل های زنجیره ای در شهر کرج و ریشه های جرم ستیزی و خشونت نشان داده که اختلالات روانی و عاطفی در دوران کودکی و زندگی در کنار پدر و مادر هایی که تعادل رفتاری و ذهنی نداشته اند باعث پرورش کودکان بزهکار و قاتل می باشد همچنین طبق گزارشات بیش از ۹۰ در صد از کودکان کار و خیابانی و دختران فراری از خانواده های طلاق هستند. کودکان طلاق مجبورند خودشان کار کنند و به علت عدم نظارت والدین وسوء رفتار خانواده ها به بی راهه و اعتیاد کشیده می شوند. که همه ی این آسیب ها هزینه های سنگینی را بردوش جامعه و مسئولان شهری کرج گذاشته است.
کلمات کلیدی: طلاق، سیاست های کلی خانواده، کرج، افسردگی، سبک زندگی، پیامدهای طلاق، جرم و بزهکاری
نویسنده: مژگان قانع، کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک