,اثرآنلاین, اسکان غیر رسمی, بافت فرسوده, بحران، مدیریت بحران, سنت, سیل, کرج, مدرنیسم البرز, مدیریت, مدیریت شهری, مهاجرت
شهر مثابه ی موجودی زنده و پویا متشکل از روابط پیچیده ای از عوامل محیطی و انسانی در بستر مکان و فرایند زمان است که در نتیجه زمینه های متنوعی از اقتصاد، اجتماع، فرهنگ، سیاست و… در ساختار ارتباطات شکل می گیرد. رشد جمعیت شهری طی شش دهه ی اخیر در اکثر کشورهای دنیا منجر به ظهور کلانشهرهایی شد که از حیث جمعیتی و کالبد فضایی منفجر شد. و با خود نابه سامانی ها و مشکلاتی به همراه آورد که در روستاها و شهرهای کوچک نبود از جمله انواع آلودگی های محیط زیستی، بیکاری، مصرف گرایی، کارتن خوابها، شورش های خیابانی، نزاع و درگیری های عمومی، بحران هویت و تبعیض نژادی ، فقر، فساد و….
گسترش شهر و شهرنشینی و ظهور مسائل جدید تفکر و برنامه ریزی مدیریتی خاصی می طلبد تا پاسخ گوی نیازهای شهری باشد تامین و توسعه خدمات بهداشتی به شهروندان، شامل: تامین آب آشامیدنی، روشهای جمعآوری زباله، کنترل بیماریهای همه گیر و.. .، کاهش فقر و حمایت از گروههای آسیبپذیر، کنترل بیکاری و بزهکاریهای ناشی از آن، توسعه فضای سبز، کنترل آلودگی هوا، تامین مسکن مناسب برای شهروندان، ارائه خدمات حملونقل عمومی و درون شهری، چارهجویی برای ترافیک، تامین منابع پایدار درآمدی برای شهرداریها، کنترل حاشیهنشینی، بهبود آموزشوپرورش و…
ترکیب مدیریت و شهر، مفهوم ساماندهی به امور مربوط به برنامهریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل، در محدوده شهر را تداعی می کند مدیریت شهری بهعنوان ابزاری برای اجرای سیاستگذاریهای شهری در نظر گرفته میشود که به مفهوم علم اداره جامعه شهری است.
شهر خوب و امن، شهری است که همزمان به شهرسازی و معماری، مباحث اجتماعیفرهنگی، حملونقل و ترافیک، محیط زیست، خدمات شهری و… توجه کند و زمینه و فضا را برای توسعه کسب و کار بخش خصوصی فراهم کند. هرکدام از این موارد که با مشکل مواجه شود، کل شهر با مشکل و نابسامانی روبهرو میشود و بر کل کشور اثر خواهد گذاشت مدیریت شهری در کرج با چند چالش عمده مواجه است که نشات گرفته از آسیب های کلی جهانشهری ها و ساختار مدیریتی است.
- شاید بتوان گفت یکی از مشکلات و محدودیت های مدیریت شهری در کرج مسئله ی مهاجرت و رشد جمعیت شهری( مطلق و نسبی)است که با افزایش نرخ شهر نشینی و شهرگرایی همراه است. این موضوع از یک طرف به گسترش فضای فیزیکی شهر و کاهش منابع طبیعی و حیاتی می انجامد و از طرف دیگر نیز به علت سرعت رشد لجام گسیخته و جدا از برنامه ریزی مدیریت باعث گسترش قارچ گونه ی بافت های غیر استاندارد و اسکان غیر رسمی در حاشیه شهر ها می شود که به دنبال خود تبعات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی فراوانی برای ساختار مدیریتی به همراه دارد.
- ساختار سنتی نهادهای محلی است که آمادگی پذیرفتن تحولات نوین شهری را ندارد. به نوعی می توان گفت شهر و کلانشهر کرج در عصر گذار شهری از دوران سنتی به مدرن و صنعتی است و در این بین ساختار سیاسی و. مدیریتی تلفیقی از نهادها و تفکرات مدیریتی سنتی و مدرن بعضا متضاد است که نه اجازه می دهد مبانی مدرنیسم شهری به سبک غربی الگو ی توسعه شود و نه اصول و گفتمان سنتی و کشاورزی صد سال گذشته ی زندگی انسان ایرانی شهر نشین پاسخ گو ی نیاز ها و دغدغه های جدید است. لذا ساختار حاکم برآورد کننده ی نیازهای جدید نیست و بابد برنامه ریزی همه جانبه ای برای تغییر ساختار هر چه سریعتر صورت بگیرد.
- ادامه دارد…
کلمات کلیدی: مدیریت, بحران، مدیریت بحران, مدیریت شهری, سیل,بافت فرسوده, اسکان غیر رسمی, سنت,مهاجرت,مدرنیسم البرز, کرج
سرویس اجتماعی اثر آنلاین